eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

Stručno-edukativna ekskurzija studenata Logosa

            Studenti preddiplomskog studija studijskog programa Cestovni promet Visoke skole "Logos centar" Mostar su 25. i 26. svibnja 2017.godine u okviru nastavnih aktivnosti obavili studijsku stručno-edukativnu ekskurziju. U programu stručno-edukativne posjete studenti su imali priliku posjetiti:

1. Lučku Upravu Rijeka i Luku Rijeka

2. Kontejnerski terminal u Luci Rijeka (Adriatic Gate Container Terminal)
3. Međunarodnu zračnu luku Zagreb – dr. Franjo Tuđman ( Novi terminal)

4. ORYX centar za sigurnu vožnju Zagreb

5. ORYX asistenciju Zagreb

6. Fakultet promtnih znanosti Zagreb

7. Centar za vozila Hrvatske

            25. svibnja 2017. studenti su posjetili Lučku Upravu Rijeka i Luku Rijeka. Lučka uprava osnovana je 1996. godine kao prva lučka uprava u Republici Hrvatskoj radi upravljanja, razvijanja i korištenja luke Rijeka, otvorena za međunarodni javni transport. Zbog svoje veličine i važnosti proglašena je lukom od posebnog međunarodnog i ekonomskog interesa za Republiku Hrvatsku.Upravljanje i planiranje strateškog razvoja riječke luke glavne su djelatnosti lučke uprave dok su sve gospodarske funkcije preuzeli brojni koncesionari odnosno privatne tvrtke što je u skladu s tranzicijom gospodarstva prema tržišnoj ekonomiji. U Luci Rijeka studenti su se upoznali s mehanizacijom i kapacitetima Luke gdje su imali priliku slušati stručna predavanja lučkog kapetana i posjetiti kontrolni toranj upravljanja cjelokupnim prometom u lučkom akvatoriju. Luka Rijeka d.d. je najveći koncesionar za prekrcaj suhih tereta na području lučkog bazena Rijeka i pruža usluge u pomorskom prometu, lučke usluge, te usluge skladištenja koje u maniri pouzdanog poslovnog partnera kontinuirano prilagođava potrebama svojih klijenata. Nakon Luke Rijeka studenti su posjetili Kontejnerski terminal Adriatic Gate Container Terminal (AGCT) koji predstavlja zasebnu koncesionarsku ( (International Container Terminal Services Group Company) tvrtku iz Filipina u okviru Lučke uprave. Tvrtka Adriatic Gate Container Terminal osnovana je 11.09.2001. godine kao tvrtka – kći Luke Rijeka d.d. 15.04.2011. godine u vlasničku strukturu kao strateški partner ulazi International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) sa koncesijom na 30 godina, tj do 2041. godine. Studenti su obišli postrojenja kontejnerskog terminala i upoznali se s organizacijom terminala i poslovima na njemu. Uz stručno vodstvo razgledali su kontejnerski terminal te imali priliku vidjeti pretovar kontejnera s broda na AGCT, kao i proces ostalih manipulacija i skladištenja kontejnera. 

            25. svibnja 2017. studenti su posjetili Međunarodnu zračnu luku Zagreb – dr. Franjo Tuđman. Međunarodna zračna luka Zagreb koncesionar je Zračne luke Franjo Tuđman od 5. Prosinca 2013. godine nakon potpisa 30-godišnjeg koncesijskog ugovora u obliku javno – privatnog partnerstva s Republikom Hrvatskom. Povijest Zračne luke Zagreb na sadašnjoj lokaciji počinje 1962. godine kad je izgrađena zgrada. Danas Zračna luka dr. Franjo Tuđman broji više od 2,7 milijuna putnika godišnje. Studenti su u okviru stručne posjete imali priliku obići kompletan novi putnički terminal za prihvat i otpremu putnika, sortirnicu, postrojenja za održavanje zračne luke, kontrolu prometa na zračnoj luci i poletno-slijetne kapacitete zračne luke. 

            U okviru drugog dana strucno-edukativne posjete izvšena je posjeta ORYX grupi, ORYX centru za sigurnu voznju i ORYX asistenciji. ORYX Centar za sigurnu vožnju prvi je i jedini centar u Hrvatskoj vrhunski opremljen i specijaliziran za izvođenje treninga sigurne vožnje na posebnim modulima namijenjenim za vježbanje različitih tehnika vožnje. Površina od 80.000 kvadratnih metara s 4 modula omogućuje izvođenje vježbi vožnje na automobilu, motociklu, kamionu ili autobusu te mnoge druge specijalne vježbe u potpuno sigurnom okruženju i na najvišoj razini po uzoru na najmodernije centre za sigurnu vožnju u Europi. U okviru posjete svi studenti su obavili teoretsku edukaciju o sigurnoj voznji nakon čega su studentima dodijeljeni stručni treneri sigurne vožnje ORYX centra  koji su u okviru poludnevnog treninga i praktične nastave izvrsili edukaciju svakog od studenta iz oblasti sigurne vožnje s aspekta vozača automobila.  Za potrebe praktične edukacije Visoka skola "Logos centar" je unajmila 4 automobila za poludnevni trening sigurne voznje gdje je svaki student obavio trening i isprobao svoje vozačke, psihofizicke i psihomotorne sposobnosti. U okviru treninga studenti su iskusali svoje sposobnosti na išenamjenskoj stazi s aquaplaningom. Treninzi koje su studenti obavili su:

  • naglo kočenje pri različitim brzinama na različitim površinama (suha, mokra ili zaleđena),
  • upravljanje vozilom pri prijelazu sa suhe na mokru ili zaleđenu površinunaglo skretanje (slalom vožnja),
  • izbjegavanje prepreka pri različitim brzinama i na različitim površinama uz ili bez naglog kočenja,
  • aquaplaning analiza i usporedba duljine zaustavnog puta.

            Poslije treninga sigurne vožnje studenti su posjetili ORYX asistenciju gdje su se upoznali s opremom, poslovima i zadaćama same tvrtke i izazovima kojima počinje i završava svaki radni dan u ORYX asistenciji.ORYX Asistencija tržišni je lider u Hrvatskoj u pružanju tehničke pomoći na cesti u Hrvatskoj i Europi čiju su kvalitetu prepoznala i sva najveća osiguravajuća društva te joj dala povjerenje da vodi brigu o njihovim osiguranicima i pomaže im kad im je najpotrebnije. U prilog tome ide i činjenica da je ORYX Asistencija koncesionar za uklanjanje vozila u kvaru i onih oštećenih u prometnim nesrećama na svim cestama i autocestama u Republici Hrvatskoj. Uz pružanje usluga tehničke pomoći na cesti, ORYX Asistencija pruža i usluge pomoći na moru i u kući, Putni Anđeo, Autopass, Drugi Auto  itd.

            Nakon toga je upriličena posjeta Fakultetu prometnih znanosti Sveucilista u Zagrebu gdje je studente dočekao i ugostio Prodekan za međunarodnu suradnju i upriličio predavanja o fakultetu, smjernicama razvoja Fakulteta i smjernicama za realizaciju međunarodne suradnje izmedju dvaju visokoskolskih ustanova u okviru mobilnosti studenata. Studenti su s oduševljenjem prihvatili ideju mobilnosti i medjunarodne razmjene gdje su uspostavljeni vec prvi kontakti izmedju studenata dvaju institucija i nastavnog osoblja.  

            Poslije posjete Fakultetu Prometnih znanosti Zagreb studenti su posjetili tvrtku Centar za vozila Hrvatske koja od 1972. godine, kao stručna organizacija, organizira i stručno prati rad svih stanica za tehnički pregled vozila (STP) u Republici Hrvatskoj, kontinuirano izdaje stručne upute za obavljanje tehničkih pregleda vozila i povezanih poslova, održava i umjerava ispitne uređaje u STP, osigurava odgovarajuću informatičku i tehničku podršku za obavljanje poslova u STP, provodi osposobljavanje postojećih i budućih djelatnika STP te uvodi nove tehnologije u postupak tehničkog pregleda vozila i povezanih poslova. Studenti su imali priliku prisustovati stručnim predavanjim o Centru za vozila Hrvatske, obići kapacitete tvrtke i upoznati se s poslovima koje tvrtka obavlja kao i izvršiti vježbu ispitivanja snage na putničkim vozilima u okviru STP. 

            Nakon posjete Centru za vozila Hrvatske posjeta je okončana a impresije studenata su vise nego očekivane. Osoblje Visoke skole "Logos centar" Mostar će preuzeti obavezu da ovakve sručno-edukativne posjete postanu obaveza i praksa u okviru svakog semestra i svakog studijskog programa. U privitku ovog prilog se nalaze slike s studijske posjete.

Objavljeno 30.5.2017. u 10:55h