eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

Sudjelovanje Visoke škole “Logos centar” na CIVINET forumu u Sarajevu

U organizaciji ODRAZ-a, Kantona Sarajeva i Grada Sarajeva, 12. i 13. listopada 2023. održan je 8. CIVINET Forum sa središnjom temom „Na putu prema klimatski neutralnim gradovima“. Poseban fokus stavljen je na gradove iz regionalne mreže CIVINET koji sudjeluju u Misiji EU-a „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.”

Prvi dan je bila organizirana terenska posjeta primjerima dobre prakse održive mobilnosti u Sarajevu. Sudionici su imali priliku voziti se novom željezničkom prigradskom linijom Visoko-Sarajevo, posjetiti trolejbuski depo te razgledati novoizgrađenu biciklističku infrastrukturu. Posjetili su “otok mobilnosti” koji objedinjuje punjače za električne automobile, sigurna mjesta za parkiranje bicikala i romobila za pametne klupe. Pokretanje mobilnih otoka predstavlja važan korak u promociji održive mobilnosti u Sarajevu i šire. Terenska posjeta završila je vožnjom žičarom do izletišta Trebević.

Konferencijski dio bio je usmjeren na klimatski neutralne gradove i razmjenu iskustava među gradovima mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE.

Donešeni su sljedeći zaključci konferencije:

- potrebna je sustavna i politička podrška

- naglasak je na samom procesu tranzicije i multidisciplinarnom pristupu gdje se ne smije zaboraviti na građane koji će se uključiti i tijekom analize, provedbe i kasnije evaluacije

- gleda se na prostor u kojem ljudi borave, a ne samo prolaze.

- da bi gradovi postali klimatski neutralni, možda ne nužno već za sedam godina, trebaju aktivno raditi na preobrazbi prometnog sustava i dodatnim rješenjima

Forum je okupio 100-tinjak sudionika – članove Mreže iz BiH, Hrvatske, Slovenije Srbije, studente Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i ostale zainteresirane.

Objavljeno 26.10.2023. u 08:17h