eUniversity Cisco akademija eVodič eBrošura Upisi Webmail Distance Learning
BH EN

Studentska perspektiva - Iskustvo boravka u Francuskoj

Student studija Dizajn, smjer Grafički dizajn Mahir Medar, predsjednik Unije studenata Visoke škole “Logos centar” u Mostaru boravio je od 21. do 26. prosinca 2023. godine u Francuskoj. Imao je želju posjetiti École de Condé Nancy školu dizajn, ilustracije, fotografije i restauracije.

Prenosimo njegovo iskustvo:

“Po samoj ideji posjete Francuskoj odlučio sam se da uz turističko edukativnu posjetu, odvojim vrijeme za razgledanje galerija, muzeja i svega onoga sa čime se susrećem na predavanjima na fakultetu, te posjetim fakultet grafičkog dizajna École de Condé.

Doživjeti uživo ono što gledam i slušam na predavanjima iz povijesti umjetnosti dalo mi je jedan potpuno drugi pogled na određene epohe o kojima smo pričali. Musée des beaux-arts u gradu Nancy-u u kome sam proveo većinu vremena ostavio je najveći utisak zbog raznovrsnih slikarskih i kiparskih tehnika, a uz sve to nije manjkalo ni radova grafičkih dizajnera koje sam detaljno pregledao i upoređivao sa dosada stečenim znanjem.

Tijekom obilaska Nancy-a primjetio sam da je, za razliku od naših prostora, pristup umjetnosti shvaćen ozbiljno te da se na umjetnost gleda s ogromnim poštovanjem. Obišao sam veći broj galerija, te konstantno nailazio na načine, tehnike i teme koje sam s profesorima na Logosu obrađivao.

Posjeta fakultetu École de Condé bila je također odlično iskustvo, ali imao sam sreću da su svi od zaposlenih pričali engleski jezik te me proveli u obilazak zgrade, učionica i studija sa raznovrsnom foto opremom. Ponudili su mi da pogledam radove studenata treće i četvrte godine. Detaljno sam pregledao i zaključio sam da je princip rada i metoda potpuno isti, uistinu zadivilo me to da studenti završne godine dobiju razne ponude te uz završetak studija počinju raditi u raznim segmentima u kojima je dizajnerska struka potrebna. Sve navedeno dodatno mi je dalo motivaciju za napredak i dokaz da se znanje sa Logosa može primjeniti i uporediti sa dobro poznatim svjetskim fakultetima moje struke.

Na kraju posjete razgovarao sam s osobljem fakulteta o Logos centru i studiju Dizajna, razmijenio informacije i krenuo u daljnje razgledanje grada.

Predzadnji dan imao sam priliku posjetiti i razgledati Pariz. Uz posjetu Eifellovu tornju, otišao sam do Muzeja Louvre, Arc de Triomphe i Les Champs-elysées.

Boravak mi je dokazao da je Francuska izuzetno pogodna država u kojoj se grafički dizajn ne zanemaruje niti u jednom segmentu svakodnevnice što je ostavilo ogroman pozitivan utisak na moju posjetu i putovanje.”

Mahir Medar

Student 3. godine Dizajna, smjer Grafički dizajn

Objavljeno 9.1.2024. u 10:23h